Klassiske Børnebøger er Typisk de Bedste

Det er hårdt arbejde at være forælder. Først og fremmest skal man selvfølgeligt arbejde rigtigt hårdt, specielt i de tidlige år, bare for at holde det lille hjælpeløse barn i live. Men det er selvfølgeligt ikke nok, at barnet overlever: vi ønsker jo selvfølgeligt, at det også skal trives. Det er her, det begynder at blive virkeligt kompliceret. For hvad skal der egentligt til for, at vores barn kan trives? Der er ikke noget klokkeklart svar på det, men vi forsøger selvfølgeligt hele tiden, at spore os ind på det. Rent praktisk sker det så i form af den måde vi opdrager vores barn på. Hvis barnet gør noget, som vi finder det sandsynligt vil have negative konsekvenser på deres liv fremover, så skælder vi dem ud. Hvis de gør noget, som vi er stolte af, og ser et stort fremadrettet potentiale i, så roser vi dem.

Men den eksplicitte opdragelse er jo kun en lille del af den indflydelse vi har på vores børn. Børns hjerner er hele tiden på udkig efter ny information, og alt hvad de oplever kan have en effekt på hvordan de tænker, trives og opfører sig. Det er her det virkeligt kan blive uoverskueligt at være forælder. Ens egen opførsel er eksempelvis noget, som et barn altid vil lægge mærke til, og som der er stor chance (eller risiko) for, at de tager til sig og kopierer. Man er altså hele tiden nødt til at være et godt eksempel overfor sine børn: og det kan være svært, når man virkeligt er under pres.

Men også de andre ting vores børn oplever, specielt i en tidlig alder, vil have en stor betydning for den måde de oplever verden på. Det er eksempelvis med god grund, at vi ikke viser helt små børn gyserfilm før de skal sove: det ville være direkte traumatiserende. I stedet læser vi dem en god børnebog, som de finder sjov og spændende, og som måske samtidig kan lære dem nogle gode værdier. Men hvilken børnebog skal man dog vælge? Der er jo tusindvis af dem, og de har ofte forskellige værdier eller alternative måder at kommunikere dem ud på. Det er forældrene opgave at vælge den bedste børnebog til deres barn: men hvordan?

Et godt trick til at vælge en børnebog er, at glemme alt om de nyeste udgivelser. Der er ingen grund til at tro, at en børnebog skulle være bedre, bare fordi den er nyere. Der sker ikke revolutioner i børne-litteraturen hvert år, så man mister ikke noget, ved at læse en ældre bog for sit barn. Tværtimod har de klassiske bøger haft tid til at blive vurderet på kryds og tværs af både kritikere, forældre og børn. Det betyder, at de børnebøger som er udgivet for mange år siden, men stadig er populære, må være blandt de absolut bedste. Der er eksempelvis stadig stor efterspørgsel på astrid lindgren bøger, fordi de har vist sig at løfte de opgaver, som en god børnebog har, rigtigt godt.